آموزش ساخت تنور گلی

آموزش ساخت تنور گلی در خانه – سلام به شما همراهان عزیز تنور مهدی امیدوارم حال دلتون خوب باشه ، اینکه شما اینجا هستین یا اینکه تنور ساز هستین و قرار هست اطلاعات خودتون رو تکمیل کنین و یا اینکه دوست دارید تنور سازی رو یاد بگیرید و یا اینکه از روی کنجکاوی هست و یا دوست دارید خودتون یک تنور گلی خوشگل در منزل برای خودتون درست کنین ، حالا مهم نیست کدوم دسته از موارد بالا هستین چونکه

قرار هست اینجا یعنی در این صفحه از وبسایت تنور مهدی به صورت خیلی خیلی کامل در مورد تنور گلی آموزش بدیم و تمام نکات رو با عکس و وویس و ویدئو به شما آموزش بدم و در انتها هم یک دوره خیلی بی نظیر رو به شما آموزش بدم

آموزش ساخت تنور گلی در منزل

ساخت تنور گلی در منزل ، کار سختی نیست ولی خب نیازمند آموزش و رعایت نکات مهمی هست در ساخت گل و همچنین در ، اماده سازی گل و ساخت تنور و رعایت نکات و ارتفاع تنور و در نهایت ، رعایت اصول در خشک کردن تنور مورد نظر شما که باید تمام مراحل و موارد رو با دقت انجام بدهید

ابتدا مراحل کلی ساخت تنور رو به صورت لیست وار بیان میکنیم که باید به این لیست توجه داشته باشید :

مرحله اول : انتخاب خاک مناسب

مرحله دوم : الک کردن خاک

مرحله سوم : پیدا کردن کاه مناسب و الک کردن آن

مرحله چهارم : پیدا کردن موی بز مناسب و تمییز

مرحله پنجم : خیس کردن خاک

مرحله ششم : شروع به لگد کردن خاک خیس شده

مرحله هفتم : اضافه کردن کاه و موی بز به گل در حال لگد شدن

مرحله هشتم : بعد از رسیدن گل گل رو زیر پلاستیک بگذارید

مرحله نهم : شروع به ساخت تنور

مرحله دهم : صیغل بیرونی تنور

مرحله یازدهم : صیغل داخلی تنور

مرحله دوازدهم : خشک کردن اصولی تنور

مرحله سیزدهم : شیشه زدن داخل تنور

تمام مراحل رو با جزییات برای شما در ادامه توضیح دادیم وبا دقت این مطلب رو تا ادامه دنبال کنین و اگر سوالی براتون باقی ماند در بخش نظرات بپرسید

ساخت تنور داخل زمین

قرار دادن تنور ، داخل زمین دو حالت داره یا اینکه تنور گلی رو داخل زمین ، نصب میکنین یعنی یک تنور گلی داخل کارگاه ساخته میشه و بعد از خشک شدن تنور و داخل زمین نصب میشه که قبلا اموزش نصب تنور داخل زمین رو در مقاله تنور داخل زمین توضیح دادیم و میتونین استفاده کنین

و حالت دوم این هست که تنور خودتون رو شما داخل زمین میسازید یعنی صفر ساخت و خشک کردن و صیغل زدن تنور همگی داخل زمین ساخته میشود ، حالا اینطور هست که شما ابتدا داخل زمین رو درست مثل اموزش های نصب تنور گلی داخل زمین درست کنین و بعد از اون تنور رو و مراحلش رو طبق ساخت تنور روی زمین انجام بدین البته اگر سوالی برای شما باقی مانده بود از ما سوال کنین

تنور رو داخل زمین سعی کنین ضخیم تر در نظر بگیرید و برای نصب اون به خوبی دقت کنین قطعا در صورت استقبال و نظرات شما این پست رو در اینده بروز رسانی خواهیم کرد .

ساخت تنور نان

این تنور های گلی که درست ، اگر برای پخت نان بود روی صیغل تنور بیشتر کار کنین هم در قسمت صیغل در زمان ساخت تنور و هم شیشه کشی تنور در قسمت خشک شدن تنور ، چون بعضی دوستان تنور درست میکنند برای پخت نان و جوجه و یا قرار دادن دیگ سنگی داخل تنور

بپردازیم به توضیح 13 مرحله مهمی که برای شما توضیح دادم در بالا در این قسمت هر مرحله رو به صورت خلاصه توضیح خواهیم داد

مرحله اول : انتخاب خاک مناسب

انتخاب خاک درست شاید یکی از فاکتور های مهم هست ، خاک رس شما باید دارای مواد لازم باشد و مثلا ماسه زیادی نداشته باشد ، تشخیص خاک خوب برای تنور ساز خیلی راحت هست ، چون بنا به تجربه خودش میتواند با دیدن خاک ، خاک مناسب رو انتخاب کند ، اما برای شما که مبتدیه هستین باید یه روش ساده باشه که به راحتی تشخیص بدین

مرحله دوم : الک کردن خاک

الک کردن خاک خیلی مهمه تا زرات سنگی درشت رو از زرات ریز خاک رس جدا کنیم ف چون اگر الک نکنیم قطعا این زرات سنگی داخل خاک میمونه و باعث میشه هم موقع لگد کردن و در سایر مراحل ساخت اذیت بشین برای همین خاک رس رو با یک الک ریز الک کنین

مرحله سوم : پیدا کردن کاه مناسب و الک کردن آن

کاه مناسب برای افزودن به داخل تنور ، کاه ریز هست ، یا کاه اردی ، که علت دقیق اون رو در دوره اموزشی به صورت کامل گفتیم اما به صورت کلی بدونین که ، کاه درشت برای ساخت تنور مناسب نیست و بهترین کار این هست که از کاه ریز استفاده کنین ، استفاده از کاه درشت در روند تنور سازی باعث میشه که تنور شما به خوبی ساخته نشه

دونستن علت اینکه چرا کاه درشت ، در تنور سازی مشکل هست قطعا یک موضوع تخصصی هست و نیازمند این هست که دوره اموزشی رو دریافت کنین اما خب برای اینکه تنور سازی رو شروع کنین فقط به همین مقدار بدونین که باید از کاه ریز استفاده کنین

برای جدا سازی کاه ریز از کاه درشت از الک میتونین استفاده کنین و از الک های ریز استفاده کنین که زرات ریز کاه رو جدا کنین و به گل تنور سازی خودتون اضافه کنین

در مورد میزان اضافه کردن کاه باید بدونین یک امر تجربی هست و البته نکاتی هم داره که مثلا خیلی زیادی نریزید که اگر برای یک تنور هست که یه همین مقدار بدونین که برای هر تنور به اندازه یک چهارم خاک کاه بزنین از نظر حجم باید یک چهارم باشد نه اینکه از نظر وزن یکی باشد

مرحله چهارم : پیدا کردن موی بز مناسب و تمییز

موی بز رو هم به مقدار لازم در گل اضافه کنین ، در مورد اینکه چقدر موی بز زنیم هم در نظر بگیرید به مقداری باشه که وقتی یک تکه از گل رو دستتون گرفتین و از هم کشیدین متوجه حضور موی بز در بافت گلتون بشید

و البته برای پیدا کردن موی بز هم در نظر داشته باشید که موی بز شما

مرحله پنجم : خیس کردن خاک

خیس کردن تنور گلی به این صورت هست که شما درست مثل اینکه میخواهید ملات سیمان درست کنین ، بعد از اینکه خاک رور الک کردید ، باید وسط خاک رو باز کنین و به کف زمین برسید بعد داخل اون فضایی که باز کردید کم کم آب بریزید ، و بزارید اب بهخاکش ما جذب بشه

در این اب گرفتن ریزه کاری هایی هست که در دوره آموزشی توضیح میدیم و البته اینجا برای آموزش ساخت تنور گلی اهمیت چندانی هم نداره که بدونین ، در همین مقدار بدونین که ابتدا امر اب رو به خاک اضافه کنین تا خاک شما خوب اب بگیره و بعد از اون که خاک شما خوب خیس خورد بزارید اب کاملا به خاک جذب بشه و بعد از اون باید برین سراغ مراحل بعدی و لگد کردن ، گل شما

مرحله ششم : شروع به لگد کردن خاک خیس شده


وقتی خاک رو و مواد رو به صورت کامل زدین و گذاشتین گل به اندازه کافی خیس خورد اون زمان باید شروع کنیم به لگد کردن اولیه گل ، در این مرحله وقتی شما گل رو به اندازه کافی لگد کردید مثلا گل رو 30 دقیقه ای لگد کردید بعد شروع می کنین به اضافه کردن مواد

اولین موردی که باید به گل اضافه کنین ، کاه هایی هست که مراحل قبی الک کردید ، کاه رو کم کم به روی گل بریزید و لگد کنین تا دوباره جذب شد ، مجدد کاه بیشتری اضافه کنین ، دقیقا همون مقدار کاهی که از قبل اماده کردید و یک چهارم حجم خاک بود رو به صورت کلی به گل بزنین و بزارید ، خوب جذب گل بشه و در گل دیده نشه

در همین حین که گل رو به تنور اضافه می کنین و دارید تنور رو لگد می کنین باید موی بز رو هم به تنور اضافه کنین ، باید موی بز رو درست و صیحیح به تنور خودتون اضافه کنین به صورت کامل هم اضافه کنین یعنی به میزانی باشه که گل رو دستتون گرفتین بدونین و ببینید که رشته های مو داخل تنور شما مشاهده میشود

مرحله هفتم : اضافه کردن کاه و موی بز به گل در حال لگد شدن

در مورد اینکه کاه و موی بز رو چطور به گل اضافه کنیم توضیح دادیم ولی به صورت کلی در نظر داشته باشید که ، کاه رو باید خیلی ریز باشه حتما و در کنارش باید ، موی بز شما خیلی رشته ای باشه ف و البته نکات ریز تری داره که شما در همین مقدارش رو باید یاد بگیرید و باقی رو در دوره آموزش تنور سازی برای شما به صورت کامل توضیح میدیم

مرحله هشتم : بعد از رسیدن گل گل رو زیر پلاستیک بگذارید

بعد از اینکه گل رو خوب لگد کردید گل خودتون رو یک استراحت کوچیک بدین در حدود یک روز حالا این کار یک علت داره که چون قرار نیست وارد جزییات بشیم فقط شما کلیات کار رو بدونین اگر خواستین خیلی تخصصی یاد بگیرید دوره آموزش ساخت تنور گلی رو تهیه کنین شرایط و نحوه دریافت در انتها این مطلب قرار داده شده

مرحله نهم : شروع به ساخت تنور

بعد از یک روز الی دو روزی که از استراحت تنور شما گذشت میریم سراغ ساخت تنور ف که خب ساخت تنور روش های خیلی زیادی داره ، از لوله کردن داریم تا ساخت تنوری روی تخته ، حالا هر روشی رو که برای شما راحت تر باشه انتخاب می کنین

هرچند در دوره آموزشی تمام روش های نصب رو گفتیم اما اگر بخواهید بدون دوره یه تنور بسازید هم تا جای ممکن برای شما توضیحات لازم رو میدم

شما گل رو به صورت مار گونه درست کنین و دونه دونه روی هم قرار بدین تا بالا تا بالا و همینطور که تا بالا گل رو ورز میدین دقت داشته باشید که این رول های مارپیچی رو به هم دیگه بافت کنین

مرحله دهم : صیغل بیرونی تنور

یکی از مراحلی که تقریبا در زیبا سازی تنور مهدی هست ، این هست که تنور شما باید یک صیغل بیرونی داشته باشد ، و در طی مراحل ساخت تنور زمانی که تنور رو به صورت فیتیله ای و یا به صورت تخته ای درست کردید

اگر تنور شما به صورت فیتیله ای درست شد ف شما باید در همون زمانی که فیتیله های گل ، رو روی هم قرار دادین ، باید از پشت تنور رو صیغل بدین ، و این صیغل زدن رو مرحله به مرحله انجام بدین که البته سعی میکنیم کم کم عکس ها و فیلم های توضیحی رو در این بخش انجام بدین

صیغل زدن بیرونی تنور هم برای زیبایی هست و هم برای اینکه لایه های گلی که روی هم قرار میدین ، به هم بهتر متصل بشه از این جهت متصل کردن لایه های گل رو به هم دیگه دقت و توجه داشته باشید

مرحله یازدهم : صیغل داخلی تنور

صیغل زدن داخلی تنور از مهم ترین و اساسی ترین مراحل هست ، یعنی بین تمام مراحل بالا جزو مهم ترین مراحلی هست که در ساخت و تکمیل تنور ها باید به اون دقت کنین ، که تنور شما با بهترین حالت ممکن اماده بشه

یک روش این هست که وقتی که تنور شما مقداری خشک شد ، و البته بیرون تنور رو هم صیغل زدین داخل تنور رو باهاش کاری نداشته باشید و بزارید تنور شما یک روز کامل از زمان ساختش بگذره ، بعد داخل تنور رو ابتدا با یک تراش ، تراش بدین و بعد از اون با ماله پلاستیکی ، داخل تنور رو صیغل بدین

باید داخل تنور رو به شکلی صیغل بدین که هم به صورت کافی گرد در بیاد و هم به صورت کامل داخل تنور صیغلی در بیاد و برای همین ، به این موضوع دقت کنین

البته روش های مختلفی برای صیغل زدن داخل تنور وجود داره ، اما روش خودش مهم نیست ، مهم این هست که داخل تنور به شکل زیبا گرد باشه و خوب صیغلی باشه ف دقت داشته باشید هر 8 ساعت یکبار داخل تنور رو چک کنین تا اگر ترکی چیزی شروع شد سریع بگیرید ترک رو ، بدونین ترک تا زمانی بدون مشکل میشه درستش کرد که ترک شما به میزان تار مویی باشه و بیشتر نباشه

مرحله دوازدهم : خشک کردن اصولی تنور

در مورد خشک کردن تنور های گلی بدونین روش های مختلفی داره ، اما به صورت کلی هر روشی که باشه باید ، تنور شما بدون ترک و مشکل خشک بشه ، حالا با توجه به مدل خاک شما و نوع ساخت تنور شما قطعا مدل های مختلفی برای خشک شدن وجود داره

اگر به صورت تخصصی نمیدونین که هر تنوری رو چطور خشک کنین اما بهترین روش و بهترین حالت ممکن این هست که ، تنور رو خیلی خیلی اهسته خشک کنین در این صورت تنور شما با کم ترین ترک و مشکل خشک میشه

اما اگر تنور زیاد درست میکنین میشه تنور رو با روش ها ترفند هایی خیلی سریع تر از حالت ممکن خشک کنین ولی در تمام روش ها اولویت با این هست که تنور شما با کم ترین ترک و مشکل خشک بشه

مرحله سیزدهم : شیشه زدن داخل تنور

شیشه زدن تنور مرحله ای هست که تقریبا جزو اخرین مراحل ساخت تنور گلی هست ، شیشه زدن تنور ، یعنی صیغل نهایی تنور شما و اینکه اماده ارسال شود ، اگر این مرحله صیغل زدن رو درست و اصولی انجام ندید قطعا ، همه زحمات شما خراب میشه چون تنوری که به خوبی صیغل نخورده باشه قطعا باهاش نمیشه نون پخت

پرسش و پاسخ در زمینه ساخت تنور گلی

برای ساخت تنور گلی از چه خاکی استفاده کنم ؟

برای ساخت تنور گلی بهترین خاک خاک رس هست ، حالا این خاک رس اگر شما ، تولید کننده حرفه ای تنور هستین و قرار هست هر روز تنور درست کنین ، قطعا باید خاک خیلی خیلی مرغوبی رو انتخاب کنین منتها اگر اینکه ، برای منزل خودتون قرار هست یک تنور گلی بسازید زیاد وسواس به خرج ندین و به راحتی میتونین که با هر خاک رسی تنور مورد نظر خودتون رو درست کنین

البته به این معنی نیست هر خاک رسی ، که پیدا کردید یک سری معیار ها داره ، از جمله اینکه خاک رس ماسه زیادی نداشته باشه که بهتر این هست یه قسمتی از خاک رو تست کنین یک ، مقدار خاک رو بدارید تبدیل به گل کنین و یک توپ تنیس کوچیک باهاش درست کنین بزارید مقابل افتاب اگر ترک زیادی برنداشت خاک خوبیه هرچند معیار های زیاد داره که در اینجا نمیشه گفت و باید به صورت تخصصی بهش بپردازیم در حد کفایت همین مقدار خوبه

چرا باید در تنور گلی موی بز بزنیم ؟

موی بز در تنور گلی خیلی زیاد حیاطی نیست اما خب زدنش باعث میشه که گل شما در برابر ترک های اولیه در زمان خشک شدن تنور مقاوم تر باشند و یک نوع ارماتور بندی در برابر ترک ها میشه ، اما اگر خب تنور شما با مواد لازم و به خوبی درست کنین موی بز لازم نیست اما برای شمایی که برای بار اول قرار هست تنور بزنین و یا اینکه میخواهید تنور شما بهتر باشد موی بز رو فراموش نکنین .

زمان ساخت یک تنور گلی چقدر هست ؟

زمان ساخت تنوربا توجه به فصل ساخت و مهارت شما متفاوت هست اما خب باید موارد کلی رو در نظر بگیرید ، اینکه خاک رو پیدا کنین و الک کنین و موی بز بهش بدین و بهش استراحت بدین و تنور رو قرار بدین که خشک بشه تمام این مراحل یعنی از پیدا شدن خاک تا خشک شدن تنور ممکنه چندین روز طول بکشه بستگی به فصل سال داره از یک هفته الی 4 هفته طول میشکه در تابستان ها زودتر خشک میشه و در زمستان ها دیرتر البته ترفند هایی نیز هست که تنور شما زودتر خشک بشه که البته در قسمت کارگاه های اموزشی حرفه ای به آن خواهیم پرداخت

من تنور فلزی می سازم ایا تنور گلی هم میتونم درست کنم ؟

این سوال که ، شما وقتی تنور گازی فلزی درست می کنین حتما بتونین ، تنور گلی هم درست کنین ، نمیدونم اما زیاد سوال میشه ، اما خب باید در نظر داشته باشید که ساخت تنور سنتی با تنور فلزی زمین تا اسمون فرق میکنه و اگر بخواهید برای تفریح تنور درست کنین قطعا ، این آموزش به شما کمک میکنه و اگر هم که به صورت تخصصی قرار هست که آموزش ببینید می تونین دوره آموزشی مارو تهیه کنین

اگر سوالی در مورد تنور گلی برای شما باقی مانده برای ما در بخش کامنت ها بپرسید قطعا به شما در کوتاه ترین زمان ممکن پاسخ خواهیم داد . ( در ضمن میتونین دوره آموزشی ساخت تنور گلی رو به صورت کامل مشاهده نمایید )

محصول با موفقیت به سبد خرید اضافه شد.